Menu

Gotuj z Hanną!

Bo lubię gotować. I w ogóle być w kuchni, bo w kuchni jest najlepiej. A że w mojej kuchni jest wielki fotel, to mogę powiedzieć, że jest całkiem wygodnie.

13. Banoffee, czyli słodyczy nigdy dość

gotujzhanna

Uraczyłam moich imieninowych gości banoffee. Chyba nie muszę przedstawiać tego ciasta - kruchy spód, karmel, banany, bita śmietana i przeważnie czekoladowa posypka. U mnie była cukierkowa w różowe i fioletowe serduszka oraz różowy piasek. Było całkiem ładne, czego zdjęcie nie oddaje, niestety... Niemniej mam nadzieję, że Was jakoś zachęci :)

Przechwytywanie13. Banoffee

Składniki (tortownica 26 cm):
4 banany
500 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
4 łyżeczki cukru pudru
200 g ciasteczek (digestive najlepsze, ale petit buerre też dają radę)
masa krówkowa (może być zrobiona z poprzedniego przepisu, ale sklepowa też jest ok)
czekolada pokrojona bądź inne rzeczy, które ładnie wyglądają na bitej śmietanie
sok z połówki cytryny
70 g masła

Wykonanie:
Zblenduj ciasteczka z masłem. Jak nie masz blendera, albo nie chce Ci się go potem myć, to pokrusz ciasteczka jeszcze w opakowaniu, potem je trochę jeszcze zmiażdż, a na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj. Taką ciasteczkową masę przełóż na spód okrągłej blachy. Jeśli smak z blachy nie przechodzi na ciasto, to nie radzę kładzenia folii aluminiowej, bo potem beznadziejnie się kroi i odczepia od ciasta. Z drugiej strony to naturalny spowalniacz w jedzeniu, także zostawiam to już do Waszej decyzji :D Włóż do lodówki na jakieś 30 min, żeby to wszystko ładnie stwardniało.

Po wyjęciu spodu, wylej na niego masę krówkową (sklepową albo przygotowaną, gdy ciasto się chłodziło). Banany przekrojone wzdłuż połóż na masę. Polej sokiem z cytryny.

Śmietankę (z lodówki) ubij, dodaj cukier puder i wymieszaj. Dodaj mascarpone. Wymieszaj. Wyłóż na banany, posyp czekoladą czy innymi i voila! Gotowe :) niech posiedzi w lodówce trochę i się chłodzi.

Smacznego!

© Gotuj z Hanną!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci